Företag kan både hjälpa och få hjälp av personer med funktionshinder

När jag besöker Niels Klitgaard som driver Norr Com AB tror jag att han mest kommer att prata om deras produkter och tjänster, men det blev mer än så. Det visar sig nämligen att Niels brinner för även andra saker än rent tekniska lösningar.

Norr Com AB håller till på Banvägen i Luleå, i ett område som vimlar av företag inom alla möjliga branscher. Jag och fotografen Camilla Niemi hälsar på och jag ber honom berätta om Norr Coms tjänster och produkter.

– Ni erbjuder tjänster och produkter inom ett par olika områden, eller hur?

– Ja precis. Inom data och nätverk har vi samarbete med ett antal välkända leverantörer av både hårdvara och mjukvara, som HP, Fujitsu Siemens och sådana som gör antivirusprogram. Vi erbjuder både installation och drift av servrar, arbetsdatorer, skrivare, nätverk och så vidare. Det innebär även att fixa hemarbetsplatser, ordna backuper och annat som behövs, berättar Niels.

– Och så har ni telefonsystem också?

– Ja, och där kan vi ordna lösningar med telefonväxlar, datortelefoni, IP-telefoni, själva telefonerna och tillbehör till dessa. Och vi kan göra detta för allt från små system och till stora lösningar för flera hundra anknytningar.

– Och ni har kunder runt om i Norrbotten?

– Ja, det stämmer. Från Piteå i söder till Kiruna i norr, säger Niels.

Sedan frågar jag om det är det någonting de har gjort som han är särskilt stolt över. Och det är här samtalet tar en lite oväntad vändning.

Niels funderar en stund och berättar sedan någonting som inte alls handlar så mycket om företagets produkter och tjänster eller någon märkvärdig lösning för en kund, utan om hur han som företagare agerar för att hjälpa personer med speciella förutsättningar.

Det är nämligen så att på Norr Com har man inrättat ett par arbetsplatser för personer med speciella behov (någon typ av diagnos). Några timmar på morgnarna, fyra dagar i veckan, sitter en eller två ungdomar och jobbar med speciella arbetsuppgifter. Arbetstiden överenskommes gemensamt med den personen, kommunens arbetskonsult och Norr Com. Syftet med, vi kan kalla det arbetspraktiken, är en introduktion till arbetslivet, där man ger praktikanten en eller flera arbetsuppgifter som över tid utvecklas för att bygga på deras kompetens och även självförtroende.

Niels berättar att det är fascinerande att se vad dessa ungdomar, som ofta inte klarat sig genom grundskolan med godkända betyg, kan klara av om de får rätt förutsättningar. Han berättar om en kille som efter att ha fått inloggningsuppgifter och en beskrivning av vad de vill att han skulle arbeta med hade satt igång att jobba och efter en tid visat upp en helt enastående teknisk lösning. Och han hade gjort detta nästan helt utan handledning.

Fler företagare borde göra så här.

Niels menar att detta är ett förhållningssätt och en möjlighet som fler företagare borde känna till och engagera sig i. Han berättar att en ambition han har är att sprida kunskap bland andra företagare om hur man kan hjälpa andra och samtidigt få ut bra resultat av det.

Mer information om Aspergers syndrom och andra diagnoser finns, bland andra ställen, på Hjärnfondens hemsida.

Arbetet med ungdomarna har tillkommit efter kontakt med jobbsupport på Luleå Kommun.

Den som vill ta kontakt med Niels kan ringa honom på 070-515 89 59 eller via e-post.


Text: Bengt-Erik Johansson
Foto: Camilla Niemi