Lite om mig själv
Född på sjukstugan på Tallvik i Överkalix i mitten på 1950-talet, uppvuxen på ett småbruk i det vackra Forsbyn med utsikt mot vattentornet och kyrkan i Morjärv, på andra sidan Kalixälven. Efter gymnasiet i Kalix sökte jag till det som då hette Luleå Tekniska Högskola och poppade ut som nybliven civilingenjör i mitten av 1980-talet.
Då tyckte jag det var lämpligt att lämna Norrbotten ett tag och började som ingenjör på Televerket Radio i Karlstad. Värmland var fint och bra men i början av 1990-talet längtade jag hem till Norrbotten och bytte tjänst och ort inom Telia Research, som det hette då.
När Telia några år in på 2000-talet lade ner den enhet som jag tillhörde valde jag att inte ta erbjudandet att flytta till en likadan tjänst i Stockholm utan stannade kvar i Luleå. Jag hade varit på Televerket och Telia i nästan precis 20 år och vi hade små barn hemma i villan och vi tyckte de skulle växa upp här.
Många sysslor
På 20 år hinner man prova på mycket och för att inte tråka ut dig som läser detta ska jag bara ge en snabb sammanfattning i form av följande lista:
- När jag började på Televerket Radio 1985 hette mobiltelefonsystemet NMT 450 men strax lanserades NMT 900.
- Arbetet utfördes på någonting som kallades minidatorer som vi köpte in från Digital Equipment. Operativsystemet hette VAX/VMS. Under en tid var jag systemansvarig för den datormiljö som fanns i det nybyggda kontoret på Kanikenäset i Karlstad.
- Jag var anställd för att jobba med utveckling och kom snart att bli engagerad i framtagandet av det som då skulle bli nästa generation mobiltelefoni, GSM. Det innebar en hel del resande till möten runt om i Europa, både under själva standardiseringsarbetet och senare för att reda ut hur man skulle testa de produkter som tillverkarna tog fram.
- I början av 1990-talet bildades forskningsbolaget Telia Research och den grupp jag tillhörde sorterades in där. Då skulle vi certifieras enligt ISO 9001 och jag blev kvalitetshandledare för gruppen i Karlstad.
- Då gruppens chef valde att gå vidare till en annan tjänst blev jag tillförordnad gruppchef. Det trivdes jag väldigt bra med. Det var en trevlig tid.
- Från 1993, när jag flyttat tillbaka till Luleå fick jag helt andra typer av projekt att jobba med. Det roligaste var Arena-projekt som utgick från frågan om hur man skulle kunna förhöja upplevelsen av olika evenemang med hjälp av modern teknik. Det var ett samarbete med Ericsson och andra parter, knutet till centrumbildningen för distansöverbryggande teknik (CDT), vid Luleå tekniska universitet och med Luleå Hockey som försökspersoner.
Egenföretagare
I november 2004 betalades min sista lön som anställd ut och efter att ha funderat hit och dit och även läst ett par kurser i psykologi vid stadens universitet bestämde jag mig för att starta företag och valde då att satsa på skrivande av teknisk dokumentation.
Ganska snart fick jag frågan om jag gjorde översättningar också och eftersom jag hade jobbat med engelska som arbetsspråk i många år så svarade jag att det kan jag väl göra. Så här, några år senare kan jag konstatera att just översättningsuppdrag är det jag haft flest av.
Team Heja
Under 2014 kom jag i kontakt med reklammakaren Mikael och designern Jonas som hade ett aktiebolag tillsammans. Jag och fotografen Camilla gick in som delägare i början av 2015 och tillsammans bildade vi nu reklambyrån Team Heja Sverige AB.
Det var en händelserik och lärorik tid. I början hade vi ett nära samarbete med Sunderby Tryck, som ägdes av Mikael och Camilla men när det visade sig att det inte gick att få lönsamhet i tryckeriet lades det ner och Team Heja tog över dess lokaler. Sedan lämnade Jonas bolaget men ersattes omgående av Åsa som ny delägare.
Men säg det roliga som vara för evigt! Viktiga faktorer, som personlig hälsa och ekonomi ledde under sommaren 2017 till att bara Mikael och jag själv blev kvar som ägare. Vi kämpade vidare några månader till innan vi till slut valde att jobba vidare med våra egna respektive bolag istället för det gemensamma aktiebolaget.
Från slutet av september 2017 har jag därför åter fullt fokus på att driva Ord & Mening i Norr, medan Mikael driver varumärket Team Heja vidare på egen hand.
De flesta av de artiklar som du hittar under Artiklar och nyheter i menyn ovan har jag skrivit under tiden på Team Heja.
Styrelseuppdrag
Sedan återkomsten till Luleå och tillkomsten av våra barn har jag gärna engagerat mig i mer eller mindre ideella styrelseuppdrag. Jag har till exempel varit ordförande i Ormbergsskolans lokala styrelse i fem år, styrelseledamot i Luleå Badmintonklubb, varav två år som ordförande, styrelseledamot och sekreterare i Dataföreningen Norrbotten, styrelseledamot i Mobbingjouren MOD ekonomisk förening och delägare och styrelseledamot i reklambyrån Team Heja Sverige AB.
Hälsa
År 2013 fick jag diagnosen Parkinsons sjukdom (PS). Det är en obotlig kronisk sjukdom som kan se ut på många olika vis. Det finns i princip lika många varianter av PS som det finns patienter med den diagnosen. I den gemensamma definitionen ingår att det område i hjärnan som har som funktion att bilda dopamin fungerar allt sämre. Vanliga symptom är skakningar, överrörlighet, trötthet och stelhet.
Det tog några år efter diagnosen men år 2020 gick jag med i Parkinson Norrbotten som är en av 24 regionala föreningar inom det riksomfattande Parkinsonförbundet. När jag väl har gått med i någonting har jag svårt att låta bli att engagera mig, vilket har lett till att jag nu är med i styrelsen i Parkinson Norrbotten och i dess Luleå-avdelning. I båda fallen som sekreterare.
ParkinsonBladet Norrbotten
Sedan 2021 är jag också redaktör för medlemstidningen ParkinsonBladet Norrbotten, vilken ges ut fyra gånger per år. Jag agerar som sammanhållande länk, skriver artiklar, konstruerar korsord och ser till att tidningen får en snygg design (tack till Jonas på Hjälp Reklambyrå) och blir tryckt och utskickad till medlemmarna (tack till GJ Offsettryck AB i Kalix).
Besök gärna min profil på LinkedIn!