Best – när det gäller transport i Luleå

Best Transport finns sedan tidigare i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala och nu även i Luleå. Men även om varumärket Best inte funnits i Luleå tidigare så har Luleåbolaget bakom funnits rätt länge. Holmgren High Speed Logistics AB grundades nämligen redan på 1950-talet.

Team Heja trotsade snöyran och gjorde ett besök hos Best Transport i Gammelstad. Man förstår att man har hittat rätt när man ser de karaktäristiskt orangefärgade bilarna.

Franchise-pionjärer

Vi träffar Kajsa Grahn som är VD för bolaget och Lars Holmberg som är delägare och styrelseledamot. De berättar att Best Transport på övriga orter i landet ingår i samma bolag men att de hade funderingar på att lansera ett upplägg för franchisetagare och när Holmgren HSL visade intresse för detta skyndade det på processen och Luleåföretaget blev först ut att bilda ett franchisebolag knutet till varumärket Best Transport.

Kajsa Grahn berättar att de är åtta personer här i Luleå.

– Vi hade en kundstock sedan tidigare och det var en tillgång som vi kunde ta med oss när vi gick in i detta.

De flesta kunderna och uppdragen finns i fyrkanten-området, alltså Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn men de hanterar även gods som ska ut i Europa.

– Genom att vi är en liten aktör kan vi styra själva över hur vi sköter våra uppdrag. Det gör oss snabbare och mer flexibla än de stora aktörerna. Men vi ser inte dem som konkurrenter. Faktum är att vi tar hand om en hel del uppdrag för deras räkning också, berättar Kajsa.

Det lilla extra

– Vi har special-logistik som består i att vi hanterar packning och lagerhållning och så använder vi flyg som transportmedel.

– Kvalitet är A och O för oss och vi vill jobba nära kunderna och att kunderna ska uppleva att vi överträffar deras förväntningar, berättar Kajsa.

Lars berättar att de funderar på hur de kan utveckla sina erbjudanden, till exempel utifrån de möjligheter som finns i nord-Norge.

– Tror ni restaurangerna här i stan skulle vara intresserade av att kunna servera räkor och hummer som är dagsfärska, direkt från Tromsö? Frågar han oss.

Det låter som en intressant tanke. En sak står klart efter vårt besök – att Kajsa och Lars kommer att utveckla sina erbjudanden. Det blir spännande att se vad de hittar på härnäst.

 

 

 


Text: Bengt-Erik Johansson

Foto: Camilla Niemi