Venture Cup – Regionfinalen hösten 2015

Nu är vinnarna av Venture Cup i region Nord, för hösten 2015 utsedda. Det skedde vid den regionfinal som hölls under festliga former i Vetenskapens Hus i Luleå, torsdagen den 10 december.

Team Hejas fotograf, Camilla Niemi hade fått uppdraget att dokumentera denna nobelfest i miniatyr. Ett urval av de bilderna kan ses i bildspelet här ovan.

En tävling mellan idéer

Venture Cup är en tävling där innovativa idéer tävlar i olika kategorier. Det finns två olika tävlingsmoment, en om bästa affärsidé och en om bästa affärsplan och det finns fyra olika kategorier att tävla i: Life science & teknik, Människa & samhälle, Miljö & energi samt Webb, mjukvara & media.

I varje kategori belönas en vinnare med 20 000 kr. Av regionens fyra kategorivinnare tas en totalvinnare fram som går hem med sammanlagt 100 000 kr.  Vinnarna har sedan chans att ta sig vidare till Sverigefinalen som går av stapeln i Göteborg den 9 juni 2016.

Vinnarna

Vinnarna i de olika kategorierna blev som följer:

Sports Capture

Jonas Sjöberg, Anna Sjöberg och Nils-Gunnar Sjöberg, Umeå

Beskrivning: ”Med modern och användarcentrerad teknik ska Sports Capture effektivisera snabbhetsträning och samtidigt göra den till en inspirerande och motiverande upplevelse för såväl elitidrottare som motionärer.”

  Senzorizon

Basel Kikhia, Josef Hallberg, Niklas Karvonen, Stefan Sävenstedt & Johan E. Bengtson, Luleå

Beskrivning: ”Sensorizon är ett intelligent system som mäter mönster av beteendemässiga och psykologiska symptom på demens. Informationen från Sensorizon hjälper vårdanställda att upprätthålla en helhetssyn på förändringar i sömn och humör av personen med demens. Sensorizon kommer att avsevärt förbättra vårdplanering och kvaliteten på vården på vårdhem.

SustainaLube

Yiyun Shi, Christian Olsson, Roland Larsson & Mattias Grahn, Luleå

Beskrivning: ”Idén handlar om att producera miljövänliga smörjmedel som är baserade på en ogiftig restprodukt från industrin och additiv från växtriket. Denna kombination leder till miljövänliga, förnyelsebara smörjmedel med hög funktionalitet, som samtidigt är prismässigt konkurrenskraftigt jämfört med nuvarande alternativ (syntetiska estrar och vegetabilisk olja).

Shimmer Cat

Ludvig Bohlin, Alcides Viamontes Esquivel & Vladir Parrado Cruz, Umeå

Beskrivning: ”Shimmer Cat har utvecklat en mjukvara i form av en webbserver som möjliggör både enklare och snabbare laddning av webbsidor. Webbservern heter ShimmerCat och är banbrytande genom att den drivs i HTTP/2 av funktionell kod, machine learning och AI, och är en av världens snabbaste webbservrar.

Totalvinnare av 100 000 kr

En av dessa utsågs också till totalvinnare för hela Region Nord. Det blev SustainaLube, som alltså får 100 000 kr.

Pitch-pris och Publikens pris

Utöver detta utsågs en vinnare av Venture Cup-juryn för bästa ”elevator pitch” och en vinnare av publiken pris till de som gjorde den bästa presentationen för dagen. Båda dessa pris gick till Recipo som tävlade i kategorin Människa och samhälle.

Recipo representerades av Lisa Bergsten, Julia Karlsson, Malin Olsson, Elin Doverby och

Karin Jonsson, från Umeå för: ”En recept-app som gör det enklare att hitta inspiration till matlagning och som samtidigt är en mötesplats där alla matälskare kan dela sina bästa recept med vänner, följa inspirerande matpersonligheter och skapa sin personliga digitala kokbok.

Vinnaren av publikens pris fick en hatt fylld med gåvor från publiken, med allt från luncher till gratis konsulttimmar i.

 

 

 

 

 

 


Text: Bengt-Erik Johansson