Trevligt besök hos Hydro66

Denna dags besökare, några med nya huvudbonader från Hydro66 på sina huvuden.

Under rubriken ”Framtidens datacenter” arrangerade torsdagen den 30 november Dataföreningens nätverk Projektledare i Norrbotten en intressant och trevlig förmiddag tillsammans med Hydro66, Dell/EMC och Bodens Business Agency.

För det tjugotal personer som trotsat snöyran och tagit sig dit började besöket med frukost på Boden Business Park i Sävast, några kilometer söder om Boden. Detta är hemvist för Boden Business Agency som arbetar mycket framgångsrikt med datacenteretableringar. Så framgångsrikt att dessa personer befann sig på kundbesök någonstans i världen.

Tommy Nilsson, som är nätverksledare inom Dataföreningen och den som organiserat denna förmiddag hälsade alla välkomna. Han började med att berättade lite om Dataföreningen och då de från Boden Business Agency inte själva kunde vara med på denna träff berättade Tommy, som tidigare arbetat där, även om dem och deras arbetssätt med snabba processer och i nätverksorienterad organisation.

Hydro 66 på Hydrogränd

Tommy lämnade över ordet till Anne Graf, VD på Hydro66, som gav en kort presentation av deras verksamhet och hur snabbt den växer. Från starten för två år sedan fram till nu har man klarat sig med två datahallar men med alla nya kunder som är på gång, från hela världen, räcker inte det. Så nu håller man på att bygga ytterligare fyra hallar. Detta ligger helt i linje med Hydro66 planer. På den markyta som de nu bygger kommer det att finnas totalt 14 hallar – och efter det finns ytterligare markytor i närområdet som de kan expandera på.

Anne berättade att Bodens kommun låtit dem vara med och bestämma namnet på den gata som anläggningen ligger på och att det är därför den heter Hydrogränd. Efter att ha följt Annes körinstruktioner samlades besökarna således i Hydro66 anläggning på Hydrogränd 2.

Hög kapacitet

Petter Edin från Dell/EMC berättade om hur de försöker optimera förutsättningarna för framtida digitalisering. Han gav några intressanta och målande exempel på tillämpningar som skapar enorma behov av lagringskapacitet, från datorer som besegrar världens bästa Go-spelare (antalet möjliga positioner är oerhört mycket större i Go än i schack) till lagrade trafikdata för självkörande bilar.

Fredrik Kallioniemi och Anne Graf berättade om hur co-location hjälper till att skapa en trygg, skalbar och effektiv IT-infrastruktur. De visade också hur Hydro66 hallar är konstruerade och hur otroligt energieffektiva de är jämfört med andra datacenter i världen. Det är bara Facebook-hallarna i Luleå som har liknande värden. De sa också att genom att man har valt det geografiska läge man har, där kraftförsörjning från flera olika håll sammanstrålar, behöver de inga generatorer för reservkraft.  Det är unikt och ger stora kostnadsbesparingar jämfört med andra datacenter.

Besöket avslutades med en rundvandring i en av hallarna.

Text: Bengt-Erik Johansson, Ord & Mening
Foto: Tommy Nilsson, Agio


Om du vill veta mer om Hydro66, kika in på deras hemsida.

 

 


Denna artikel har även publicerats på Dataföreningens hemsida. Se https://dfs.se/trevligt-besok-hos-hydro66/