Anna Barthold – Luleå Baskets ambassadör för Hjältarnas Hus

OBS! Denna artikel skrev jag i januari 2016 för Magasinet HEJA!

Den är med här som ett exempel på saker jag har skrivit.

Landslagsspelaren och Luleå Baskets lagkapten, Anna Barthold, är inte bara idrottsstjärnan som leder Sveriges just nu bästa dambasketlag på planen, hon är även ambassadör för  Hjältarnas Hus.  

Team Heja träffade Anna Barthold i Luleå Energi Arena. Det var dagen före en viktig Euro Cup-match mot det bulgariska laget Dunav. En match som de också vann.

Låt oss presentera Anna

Anna Barthold kommer från början från Sundsvall och har vid 35 års ålder hunnit med en hel del. Hon har varit proffs i Spanien i sex år och har även ett par säsonger i Brasilien bakom sig. Hon har också en fyraårig utbildning i både marknadsföring och ekonomi, från ett universitet i New York.

Anna gör nu sin femte säsong här i Luleå. Det har blivit ett silver och under namnet Northland Basket har det blivit guld de två senaste säsongerna – och nu, med det nygamla namnet Luleå Basket, siktar de på att ta sitt tredje guld i rad.

Ambassadörsrollen

Anna berättar att det kändes självklart att tacka ja när hon fick frågan om att bli ambassadör för Hjältarnas Hus, som är ett boende för anhöriga till sjuka barn som ska byggas i anslutning till universitetssjukhuset i Umeå. Hon tycker att det är väldigt viktigt för barnen att kunna ha sina nära och kära med sig när de blir sjuka. Föräldrarna ska kunna vara nära sitt barn och ha det så likt vanlig vardag som möjligt.

– Jag känner mig verkligen hedrad att få vara ambassadör för Hjältarnas Hus. När det ofattbara händer och ett barn blir allvarligt sjuk är det väldigt viktigt för familjen att kunna vara tillsammans. Det fantastiska med Hjältarnas Hus är att det är just det här som kommer kunna göras – att få vistelsen så likt en vardag som möjligt i kombination med högklassig vård. Just nu har jag mycket träffar med Anna Edin från Nordea, som är en stor partner till projektet, samt Krister Nederstedt som är huvudansvarig för Hjältarnas Hus.

Luleå Basket har stort socialt engagemang

Att Luleå Basket är engagerat i Hjältarnas Hus är ett uttryck för det social engagemang som kännetecknar klubben. De gör många andra saker också, som ”rosa matcher” till stöd för bröstcancer och ”Välkommen hit”-projektet till stöd för flyktingbarn så att de ska kunna gå på basket och inte minst komma in i det svenska samhället.

– Vi gör skolbesök och medverkar på basketträningar för yngre tjejer och killar. Där pratar vi bland annat om att vara snäll med sina lagkamrater och klasskompisar, se till att få läxorna gjorda och även tänka på att äta bra mat för att orka med skolan och att träna basket. Många av barnen ser oss som förebilder och därför är det viktigt att vi är ute och förmedlar vårt budskap till dem.

– Det är viktigt att vi är ute så mycket som möjligt, säger Anna.

 

 

 

 

Text: Bengt-Erik Johansson