Lilla Skafferiet – ekologiskt, närproducerat, nytänkande

I början av juli öppnade Lilla Skafferiet på Bergviken i Luleå. Ett kafé som satsar på ekologiska och närproducerade råvaror och produkter.

De säger också att de står för nytänkande. Vi besöker Lilla Skafferiet och frågar Ida Ask, som är en av delägarna vad de menar med det.

Nytänkande

”Jo”, säger Ida, ”det betyder att vi satsar på just ekologiskt och närproducerat och inte minst på rawfood. Det är inte många som har gjort så ännu men vi tror på detta och hoppas att fler kommer att göra som vi.”

”Vi bakar med omsorgsfullt utvalda råvaror och i bageriet så är vi noga med att baka allt från grunden vilket betyder att vi inte använder oss inte av några färdiga mixer utan att alla fyllningar, krämer, tårtbottnar, sötebröd och bakverk är hantverk. ”

”Så ni bakar allt själva?”

”Ja, förutom surdegsbrödet som vi köper in från Bensbyns bageri.”, säger Ida.

Rawfood?

”Vad menas med rawfood?”, undrar jag.

”Allt som bakas enligt rawfood är utan tillsatt vitt socker, gluten, laktos och mjölkprotein. Istället använder man sig av nötter, frön, kokos, frukter och bär och råvarorna upphettas inte mer än till mellan 42 och 45 grader. En stor del av näringen försvinner när man processar mat, och genom att inte tillaga med värme ser man till att mer näring är kvar.”, förklarar Ida.

Testfika

Vi kan ju inte gå därifrån utan att testa och smaka vad de har att erbjuda. Jag tar en kopp te och en av deras ekologiska och egenhändigt bakade biskvier. Jag har valt ett ayur veda-te som faktiskt känns välgörande i kroppen och biskvin smakar himmelskt gott.

Mitt sällskap tar en kaffe och en key lime pie, som också smakar mycket bra.

Fikat är jättegott, personalen är fantastiskt trevlig och miljön i lokalen är en är snygg blandning mellan gamla möbler och modern design av själva lokalen. Det enda som behöver förbättras är ljudmiljön men målsättningen är att förbättra den med, berättar Ida.

   

Text & bild: Bengt-Erik Johansson