Intressant höst på teatern

Norrbottensteaterns program för hösten 2015 ser intressant ut. Team Heja besökte teaterns presskonferens den 26 augusti och fick uppleva några mersmakande smakprov ur höstens uppsättningar.

Teaterchefen, Karin Enberg inledde med att berätta om vad som väntar den teatersugne under hösten. Det är Tolvskillingsoperan, barnföreställningen Det magiska skåpet, projektet Ung scen norr och så en del soppteater och gästspel.

Tolvskillingsoperan

Karin Enberg berättar att detta inte alls är någon opera, utan skaparna Berthold Brecht och Kurt Weil beskrev det som ”ett stycke med musik”. Den mest kända sången är antagligen Balladen om Mackie kniven, men även Sjörövar-Jenny kommer ur denna pjäs.

Regissören, Hedvig Claesson berättar om Tolvskillingsoperan och varför den fortfarande är så aktuell. Den skrevs 1928, i en tid som var präglad av att man gått igenom första världskriget och av det därpå följande glada 20-talet, vilket mot slutet hade övergått i en ekonomisk depression.

Man kan se att det finns paralleller till vår tid med skrämmande strömningar i vårt samhälle och ekonomiska skillnader och att vi har EU-migranterna på våra gator och människor som slår, spottar och till och med skjuter på dessa. Hedvig läser upp en text ur Norrbottenskuriren, från lördagen innan, där skribenten för ett resonemang kring detta och konstaterar att detta provocerar mångas bild av ett välmående samhälle.

Men, säger Hedvig, det är en ganska rolig pjäs också. Och med mycket kärlek. Det finns till exempel en Mackie, som alla vill ha – men vem vill Mackie ha? Ett känt citat ur pjäsen är citat är ”först kommer käket, sedan kommer moralen”.

Vi får ett smakprov uppspelat för oss och det får i all fall mig att vilja gå och se hela pjäsen. De 23 rollerna spelas av endast åtta personer som kommer att byta mellan sina respektive rollfigurer fullt synligt och öppet för publiken, helt i Berthold Brechts anda, berättar Hedvig.

Premiären är den 3:e oktober. Läs mer här!

Det magiska skåpet

Detta är en barnföreställning, regisserad av teaterchefen själv, Karin Enberg. Den bygger på tre av HC Andersens sagor mest omtyckta sagor, Den fula ankungen, Flickan med svavelstickorna och Kejsarens nya kläder.

Det smakprov som vi får njuta av och skratta åt är taget ur Kejsarens nya kläder och gestaltas av Gustav Ekman Mellbin och Anders Öhrström, som med hjälp av lite rekvisita finurlighet lyckas gestalta betydligt fler än två rollfigurer, från den självupptagne kejsaren till de slemma skojarna som låtsas väva ett, som det sägs, mycket vackert tyg, utan att ha en enda tråd i vävstolarna.

Mycket underhållande och tänkvärt, inte bara för barn utan för alla åldrar.

Premiären för Det magiska skåpet äger rum den 19 september.  Läs mer här!

Man vänjer ju sig vid det vackra

Ung scen i norr är ett treårigt projekt i samarbete med bland annat Norrbottensteatern. Syftet är att ge ungdomar möjlighet att se och uppleva teater som utgår ifrån dem själva. Man har därför åkt runt och intervjuat en mängd ungdomar och med de svar man fått in har man satt upp en föreställning som man kallar Man vänjer ju sig vid det vackra.

Vi får se och höra några utvalda delar ur denna dokumentära teater. De innehåller hög igenkänningsfaktor och lockar till mycket fniss och skratt bland oss som är där.

Projektet har en bred finansiering, från en mängd olika aktörer. De har också stöd från de sex stödkommunerna, Älvsbyn, Arvidsjaur, Pajala, Jokkmokk, Gällivare och Luleå.

Nästa projekt kommer att genomföras i Botkyrka kommun, med ungefär samma process som man använt här. De kommer att spela upp det man samlat in på en riksturné och sedan kommer de till Norrbotten.

Premiären på denna första uppsättning var redan den 28 augusti, i Älvsbyn men från och med den 10 september kan man se denna uppsättning på Norrbottensteatern i Luleå. Läs mer här!

 


Text:Bengt-Erik Johansson
Foto: Camilla Niemi