Säg hej till KAJSA NORDLUND

OBS! Denna artikel skrev jag i september 2015 för Magasinet HEJA!

Den är med här som ett exempel på saker jag har skrivit.

EN FRILANSANDE FORMGIVARE & ILLUSTRATÖR

Kajsa har alltid gillat att arbeta med små kreativa projekt under sin uppväxt. Färg och form och att ”göra det fint” har alltid varit ett stort intresse.  Inte konstigt då att hon valde att utbilda sig till grafisk formgivare och illustratör.

Learning by doing

Utbildningen vid Luleå tekniska universitets campus i Piteå (2011 – 2014) innehöll en bra blandning av teori och praktik. Bland annat behandlades konsthistoria, typografi, layout och färglära.

Kajsa berättar att de fick ett flertal uppdrag att jobba med under utbildningen, som de sedan presenterade inför lärare och andra studenter. ”Det var ofta upplagt så”, säger hon, ”att vi först hade en föreläsning och sedan fick vi ett uppdrag. Vi fick göra allt från böcker till filmer och hemsidor och mobilappar. Det handlade om Learning by doing”.

Förarbetet är viktigt

”Ett uppdrag handlar till kanske 70 % om förarbete i form av idégenerering och att skissa på lösningar och sen till 30 % om att producera lösningarna. Först är det viktigt att ta reda på hur kunden vill ha det, vad de har för mål och hur konkurrensen ser ut. Det är också bra att undersöka vad andra har gjort, dels som inspiration och dels för att kunna förbättra befintliga idéer. Förarbetet är jätteviktigt för att skapa genomtänkt och kvalitativ design”, säger Kajsa.

”Sedan är det också viktigt att testa och utvärdera det man tar fram. Man kan göra användartester av både webblösningar och trycksaker, till exempel med metoden think out loud, där testarna får berätta hur de tänker för att förstå det som de har framför sig”, berättar Kajsa.

Att jobba med det man gillar

Kajsa säger: ”Jag vill få utlopp för min kreativitet och få utmaningar. Det känns ju alltid lite läskigt precis när man får ett uppdrag, men ändå – att få utmaningar – att få chansen att visa vad jag kan – att skapa designlösningar – det är ju det jag vill.”

”Jag gillar att komma på roliga saker, att använda min fantasi och överraska. Och jag känner att jag får utlopp för kreativiteten både när jag gör trycksaker och design för webben”.

Se saker som Kajsa har gjort

Besök Kajsas egen hemsida, www.kajsanordlund.com, där finns en hel del smakprov på saker som hon har producerat.

Och så kan man leta efter illustrationer som hon lägger ut till försäljning på ETSY.com. Sök på Kajsa N. Design!

 

Text: Bengt-Erik Johansson