Ebeneser – en ny gammal mötesplats

OBS! Denna artikel skrev jag i september 2015 för Magasinet HEJA!

Den är med här som ett exempel på saker jag har skrivit.

Den gamla Ebeneser-kyrkan är en av Luleås vackraste byggnader och en välkänd referenspunkt i staden. Vi är nog rätt många som har sagt ”Vi ses utanför Ebeneser”, till någon vi ska träffa.

”Och nu kan ni säga att ni ska ses inne i Ebeneser”, säger Fredrika Johansson, verksamhetsansvarig i Kulturföreningen Ebeneser.

Byggnaden

För att komma in till kulturlokalen viker man av från Storgatan, runt hörnet på byggnaden, till Skomakargatan. Man går in genom två stora dörrar och uppför en bred tvådelad stentrappa. När man kommer in genom dörrarna och ser de vackra valven och den ansenliga takhöjden påminns man om att detta har varit en kyrka.

Fredrika visar oss runt och berättar hur det såg ut när de började renoveringen, efter att lokalen stått oanvänd ett antal år. Då hängde färgflagor från taket och det stod en klimatanläggning som tillhörde Fritz Olsson på golvet.

Nu är lokalerna putsade och fejade och nymålade, med nya armaturer och möbler och med scen och läktare ombyggda. Här finns Café REKOmmenderas som är ett Fair Trade-kafé med både lunchmeny och fika, med satsning på ekologiskt och närproducerat.

Kulturföreningen Ebeneser

Fredrika berättar att Kulturföreningen Ebeneser är en paraplyorganisation för andra kulturföreningar. Det började med Svartöns Blues, som gjorde ett förslag som man tog till kommunens politiker och när kommunen var med på båten bjöd man in Luleå Bugg & Swing och Ersnäs Amatörteaterförening.

Kulturföreningen Ebeneser välkomnar föreningar från hela Norrbotten att ansöka om medlemskap. Fredrika berättar att det kommer in flera ansökningar varje vecka och hon tror att vid årets slut kommer de att ha minst tjugo föreningar som medlemmar.

”Vi håller på de demokratiska principerna. Medlemmarna har inflytande och kan nominera styrelseledamöter och komma med motioner och förslag. Det blir väldigt bra när vi blir en mångfacetterad styrelse som är blandad i åldrar och i etnicitet. Ju färgstarkare och bredare den är, desto bättre är det.”, tycker Fredrika.

Spindeln i nätet

Fredrika hade jobbat med detta ideellt sedan 2011 och när det började bli dags att anställa någon som kunde ta ett seriöst ansvar tänkte hon att hon själv skulle kunna vara den personen. ”Jag vill ju jobba med det här!  Men jag sa ingenting – förrän frågan kom.”, berättar Fredrika.

”Jag hade tänkt, tänkt och tänkt på hur det ska fungera. Då var det klart att det skulle göras men inte hur det skulle gå till. Och sedan har jag bollat massor av tankar och idéer med andra.”, säger hon.

Det är Fredrika själv som har koll på det mesta, från vilka artister som vill komma dit till planer för verksamheten i stort och från var nycklarna finns till att lägga ut information på deras hemsida. De är en liten organisation med bara en heltidstjänst, som Fredrika har och så finns det en tekniker på halvtid.

Mycket av arbetet görs dock av volontärer och det är Fredrikas tanke att de snart ska ha ett antal människor som kan sköta saker i den löpande verksamheten så att hon inte själv ska behöva finnas på plats hela tiden.

Välkomnar näringslivet

”Vill ha in näringslivet – att företag kommer in och stöttar verksamheten. Och stöttar kultur. Det kan vara svårt att stötta ett enstaka arrangemang men om man stöttar föreningen så är det enklare att hantera och hjälper fler.”, säger Fredrika.

Även små företag ska kunna stötta, Om man kan bidra med tusen kronor per år så är ju det också pengar som kommer till nytta.

”Det viktiga är ju att man kommer hit och lyssnar och att vi fyller huset. Vi vill att företag nyttjar mer kultur, för det är bra för både kulturen och för dem själva.”, avslutar Fredrika.

Kolla mer på


Text: Bengt-Erik Johansson