OBS! Denna artikel skrev jag i september 2015 för Magasinet HEJA!
Den är med här som ett exempel på saker jag har skrivit.
Anders Johansson lämnade Luleå för femton år sedan och har nu återvänt till sin hemkommun. Han berättar om de förändringar som han upplever att Luleå har genomgått under den tiden, både när det gäller mentalitet och arkitektur.
Från Alvik till Göteborg
Anders, som är uppväxt i Alvik lämnade Norrbotten för att utbilda sig till fastighetsmäklare i Gävle, strax innan millennieskiftet. Han började sedan jobba som privatmäklare på ett fastighetsmäklarföretag i Uppsala men flyttade sedan till Göteborg och började som fastighetskonsult på Colliers International.
Colliers är ett stort företag, med 16 300 anställda fördelade på 67 länder och en omsättning på 1,7 miljarder euro. Där lärde han sig mycket och fick många värdefulla kontakter men efter ett par år valde han att starta eget företag, tillsammans med en tidigare kollega från Colliers.
År 2014, hade detta bolag varit igång i åtta år och hade cirka femton personer anställda. De var störst i Sverige på uthyrning av lokaler, när Anders i samband med en flytt till Stockholm, började längta tillbaka till Norrbotten.
Tillbaka till Luleå
Han hade nu familj och kände att han ville ge barnen en trygg uppväxt. Hans fru, som egentligen inte hade någon annan knytning till Luleå än att hon pluggat här, var med på noterna. Så han sålde sin andel i bolaget för att flytta norrut och börja om på ny kula.
När han kom tillbaka till Luleå träffade han på en gammal gymnasiekompis, Henrik Mattsson, som han inte haft någon kontakt alls med på 20 år. Det visade sig snart att de hade liknande yrkeserfarenheter. Henrik hade också jobbat många år med fastigheter, på Luleåföretaget Galären. Tillsammans startade de fastighetskonsultbolaget Pegasus Real Estate.
Ett helt annat klimat
Anders slogs omedelbart av att det var en enorm skillnad mellan det Luleå han hade lämnat för 15 år sedan och det han kom tillbaka till. Det rådde en helt annan stämning. Då fanns det få förväntningar och regionen hade en stämpel av tärande bidragstagare.
Nu, när han kom tillbaka möttes han av människor med en enorm tillförsikt och framtidstro och inte minst med självförtroende. Det hade också skett stora förändringar av hur staden såg ut, med Kulturens hus, Clarion Sense Hotell, Savoy Hotell och stora uteserveringar som var fulla av folk. Och höghusen på Lulsundsberget.
Vad beror denna förändring på?
Anders pekar på flera saker. Han tycker att kommunen gör ett fantastiskt jobb. De marknadsför kommunen för att locka hit företag och de tar emot besökande investerare och företag som funderar på att etablera sig här på ett bra sätt. Det är inte i alla kommuner sådana gäster tas emot av ledande politiker på det sätt som man gör här.
Och ta de här företagarfrukostarna som är en gång i månaden i Vetenskapens Hus. Vilken fantastisk positiv anda man möts av när man kommer dit. Sedan tror jag att universitetet har haft väldigt stor betydelse, säger Anders.
Han pekar också på etableringen av Facebook och att den har haft stor betydelse, inte minst för människor från andra delar av landet. Nu plötsligt associerar de Luleå med Facebook och inte bara med Luleå Hockey.
Vi kan vara stolta
Anders tycker det är fantastiskt hur det har vänt här, från att inte bara ha de klassiska basnäringarna till att vi har ett IT-kluster och en ort med upplevelser och nöjen och att det blivit mer och mer tjänsteföretag. Och där arbetar vi själva med etableringar för andra företag som är på väg hit.
”Jag tycker vi har en anledning att var stolta över Luleå. Det är klart att det finns mycket som behöver göras men vi har en unik position. Vi har det bästa läget utanför storstadsregionerna, när det gäller ekonomi och att Luleå finns på allas läppar på ett helt annat sätt än förut”, avslutar Anders.