Animationer i flera dimensioner

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Hur mycket säger inte då många bilder i följd som ger en upplevelse av rörelse, så kallad animation? Och om vi dessutom inte bara får uppleva en relativt platt rörlighet i två dimensioner utan även en tredje dimension som ger en känsla av djup och som låter oss se flera sidor av det vi har framför oss – hur många ord skulle det motsvara?

Nå, vi ska inte ge oss på att försöka besvara denna fråga om ordräkning bokstavligt. Den ovanstående beskrivningen var mer avsedd att i ord (!) måla upp värdet av att använda sig av rörliga bilder för att illustrera någonting. Ibland går det inte att filma en miljö eller ett förlopp, därför att den ännu inte finns eller därför att den är för abstrakt. I sådana lägen är informativa animationer ett användbart alternativ.

Klar Svan

Några som kan detta med att producera snygga och informativa animationer är företaget Klar Svan i Töre. Det drivs av Sergei Knysh och hans fru (vad heter hon nu igen?). Sergei kommer ursprungligen från Ukraina men har även bott några år i Murmansk i Ryssland, innan han för några år sedan flyttade till Töre.

Vad kan du få?

Det går att göra animationer om i princip vad som helst, men låt oss ge några exempel.

  • Kalix kommun har planer på att bygga en ny lastterminal och behövde kunna visa hur en sådan kan se ut, både planmässigt och med fordon som rör sig över området. Det resulterade i dels interaktiva visualiseringar där åskådaren eller presentatören kan visa olika vyer och dels en animerad presentationsvideo.
  • Modellering för att visa hur en komplex byggnad eller till och med en stadsdel ser ut från olika vinklar.
  • Virtuella interiörer av enskildas rum eller för hela planlösningar, där du själv kan ”gå omkring” i din framtida lägenhet eller ditt framtida kontor, innan huset ens är byggt.
  • Visualisering av maskiner eller av processflöden eller – ja, nästan vad som helst.

Se själv

Men, nog ordat om detta – bilder och animationer säger ju mer. Ta en titt på deras hemsida, klarsvan.com/ så får du se själv.

Där finns också information om hur du kommer i kontakt med dem.